Το Φυσικό Κρυσταλλικό Αλάτι, γνωστό και ως Ροζ Ιμαλαΐων Αλάτι, είναι ένα υψηλής ποιότητας ορυκτό αλάτι που φημίζεται για την χαρακτηριστική ροζ απόχρωσή του και την πλούσια περιεκτικότητά του σε μέταλλα. Εξορύσσεται από αρχαία κοιτάσματα αλατιού στην περιοχή των Ιμαλαΐων και γιορτάζεται για την καθαρότητά του και το μοναδικό προφίλ γεύσης του. Το ροζ χρώμα οφείλεται σε ιχνοστοιχεία όπως το οξείδιο του σιδήρου, τα οποία συμβάλλουν επίσης στη λεπτή, πολύπλοκη γεύση του σε σύγκριση με το κανονικό επιτραπέζιο αλάτι. Εκτιμάται όχι μόνο ως συστατικό μαγειρικής αλλά και για τα υποτιθέμενα οφέλη για την υγεία του, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων μετάλλων όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το κάλιο που είναι ευεργετικά για τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής. Πέρα από τις μαγειρικές του χρήσεις, το Ροζ Ιμαλαΐων Αλάτι χρησιμοποιείται συχνά σε διάφορες θεραπείες ευεξίας και σπα, όπως οι λάμπες αλατιού και οι απολέπιση αλατιού, λόγω των φημισμένων θεραπευτικών του ιδιοτήτων. Οι χονδροί κρύσταλλοί του μπορούν να προσθέσουν μια διακοσμητική πινελιά στα πιάτα και να ενισχύσουν τη γεύση των τροφίμων με μια νότα φυσικής κομψότητας.
Συστατικά: Ροζ Ιμαλαΐων Αλάτι
Τύπος Επεξεργασίας: Ακατέργαστο
Μέγεθος: 1-100 mm
Χαρακτηριστικό: Φιλικό προς το περιβάλλον
Το έλαιο κάνναβης είναι ακατέργαστο έλαιο. Διακρίνεται για τη πολύ αυθεντική γεύση του, με ελαφριά καρυδένια νότα και πικάντικη επίγευση. Το έλαιο είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 και Ωμέγα-6 και περιέχει την ιδανική αναλογία αυτών των οξέων, δηλαδή 3:1, γεγονός που συμβάλλει στη ρύθμιση της λιπιδικής οικονομίας του οργανισμού και υποστηρίζει την απομάκρυνση τοξινών από το σώμα. Η βιταμίνη Ε που περιέχεται έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, η βιταμίνη Κ - υπεύθυνη για την κανονική πήξη του αίματος, επιταχύνει την επούλωση των πληγών, η βιταμίνη Α - συμβάλλει στην κανονική όραση, η βιταμίνη D και οι βιταμίνες της ομάδας B - απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Στη σύνθεση του βρίσκουμε: ασβέστιο, μαγνήσιο, θείο, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και φώσφορο. Περιέχει επίσης φυσικά εμφανιζόμενο χλωροφύλλη στους σπόρους, που έχει αντιφλεγμονώδη και καταπραϋντική δράση. Το έλαιο κάνναβης βελτιώνει τον μεταβολισμό, υποστηρίζει τη λειτουργία της καρδιάς, συμμετέχει στην οικοδόμηση του οστικού ιστού, έχει αναλγητική, αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή δράση.
Το matcha είναι πράσινο τσάι σε σκόνη, των ιδιοτήτων του οποίου είναι γνωστές εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τελευταία, αποκτά όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα στην Πολωνία. Αυτό το τσάι θεωρείται το πιο υγιεινό από όλα τα είδη πράσινου τσαγιού. Όπως και το πράσινο τσάι, το matcha προέρχεται από το φυτό Camellia sinensis. Ωστόσο, αναπτύσσεται διαφορετικά και έχει μοναδικό προφίλ θρεπτικών συστατικών. Οι αγρότες καλλιεργούν το matcha καλύπτοντας τα φυτά τσαγιού 20–30 ημέρες πριν από τη συγκομιδή, ώστε να αποφευχθεί η άμεση ηλιακή ακτινοβολία. Αυτό αυξάνει την παραγωγή χλωροφύλλης και αμινοξέων και δίνει στο φυτό πιο σκούρο πράσινο χρώμα. Μετά τη συγκομιδή, οι μίσχοι και οι φλέβες των φύλλων τσαγιού αφαιρούνται και τα φύλλα αλέθονται σε λεπτή σκόνη που είναι γνωστή ως matcha. Το matcha περιέχει θρεπτικά συστατικά από ολόκληρο το φύλλο τσαγιού, με αποτέλεσμα να έχει περισσότερη καφεΐνη και αντιοξειδωτικά από ό,τι συνήθως συναντάται στο πράσινο τσάι. Μελέτες σχετικά με το matcha και τα συστατικά του έχουν ανακαλύψει μια σειρά από οφέλη, δείχνοντας ότι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του ήπατος, να προάγει την υγεία της καρδιάς και ακόμη και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.
Οι αποξηραμένες δαμάσκηνες περιλαμβάνονται στα ξηρά φρούτα και τους ξηρούς καρπούς. Μπορούν να καταναλωθούν ως σνακ ή ως συστατικό σε πολλά πιάτα. Τα αποξηραμένα φρούτα δαμάσκηνας είναι μια πολύτιμη πηγή θρεπτικών συστατικών, ιδιαίτερα φυτικών ινών και πολυφαινολών. Αποτελούν πλούσια πηγή βιταμινών, μετάλλων και φυτοχημικών. Βιταμίνη A, E, K, C, της ομάδας B, παντοθενικό οξύ, κάλιο, φώσφορος, σίδηρος, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, όλα αυτά περιέχονται στις αποξηραμένες δαμάσκηνες. Επιπλέον, τα φρούτα περιέχουν πολυφαινολικά συστατικά που είναι ισχυροί αντιοξειδωτικοί παράγοντες. Οι αποξηραμένες δαμάσκηνες θεωρούνται μία από τις καλύτερες φυσικές λύσεις για τη δυσκοιλιότητα. Χάρη στις φυτικές ίνες, βελτιώνουν την εντερική κινητικότητα. Η σορβιτόλη που περιέχεται στα φρούτα δημιουργεί το περιβάλλον για την ανάπτυξη της απαραίτητης βακτηριακής χλωρίδας. Μια υπερβολική ποσότητα δαμάσκηνων που καταναλώνεται ταυτόχρονα μπορεί να προκαλέσει μετεωρισμό και διάρροια.
Η βιοτίνη, ή βιταμίνη B7, που παράγεται από τη βακτηριακή χλωρίδα του εντέρου, είναι ένα θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για τη σωστή μετατροπή της γλυκόζης. Για αυτόν τον λόγο, είναι εξαιρετικά σημαντική για άτομα που αντιμετωπίζουν διαβήτη. Επιπλέον, η βιοτίνη παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση λιπαρών οξέων και στον μεταβολισμό της λευκίνης, η οποία ανήκει στην ομάδα των εξωγενών αμινοξέων και επηρεάζει επίσης την σωστή ανάπτυξη του σώματος και την κατάσταση του δέρματος. Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας της περιλαμβάνουν: <ul> <li> υπνηλία </li> <li> απάθεια </li> <li> ευερεθιστότητα </li> <li> άγχος και κατάθλιψη </li> <li> απώλεια μαλλιών </li> <li> σπασμένα νύχια </li> <li> επιπεφυκίτιδα </li> </ul> Η βιταμίνη B7 μπορεί να βρεθεί σε κρέας (χοιρινό, μοσχάρι, πουλερικά), κρόκους αυγών, τυρί, πίτυρα, σκούρο ρύζι, λάδι από ραπανάκι και ηλίανθο, καθώς και σε φρούτα - μπανάνες, πεπόνια, γκρέιπφρουτ, σταφύλια και ροδάκινα. Οι τεχνολογικές διαδικασίες και η θερμική επεξεργασία προκαλούν μερική ή ολική καταστροφή της βιοτίνης που περιέχεται στα τρόφιμα, επομένως είναι σημαντικό να...
Όχι μόνο νόστιμοι, αλλά και εξαιρετικά υγιεινοί, οι φιστίκια πωλούνται συνήθως σε κέλυφος. Περιέχουν υγιεινά λιπαρά, είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών. Τα φιστίκια είναι καλή πηγή βιταμίνης B6, η οποία, μεταξύ άλλων, επηρεάζει την ευημερία και τη συγκέντρωση, βελτιώνει την κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων, παίζει κεντρικό ρόλο στην απομάκρυνση των απαραίτητων χημικών από το σώμα και καταπραΰνει τη φλεγμονή. Οι μελέτες δείχνουν ότι είναι ένας από τους πιο πλούσιους ξηρούς καρπούς. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, χάρη στις οποίες καθυστερούν τη διαδικασία γήρανσης των κυττάρων και την πιθανότητα διάφορων ασθενειών. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη που περιέχονται στους ξηρούς καρπούς υποστηρίζουν την υγεία των ματιών. Οι μελέτες δείχνουν ότι είναι λιγότερο θερμιδικοί από άλλους ξηρούς καρπούς, και το επιπλέον πλεονέκτημά τους είναι η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, περίπου 20%. Κατατάσσονται στη δεύτερη θέση μετά τα αμύγδαλα. Περιέχουν επίσης πολλές φυτικές ίνες που είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Τα φιστίκια έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε L-αργινίνη, ένα αμινοξύ που μετατρέπεται σε νιτρικό οξείδιο στο σώμα.
Προέρχονται από δημητριακά σπληνισμένα, τα οποία στην πολωνική κουζίνα είναι γνωστά και χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια. Για μεγάλο χρονικό διάστημα είχαν ξεχαστεί, και τώρα επιστρέφουν στη μόδα. Οι σπληνισμένοι κόκκοι καταναλώνονται μετά το βράσιμο ή ωμοί. Προστίθενται σε γάλα, γιαούρτι και φρούτα.
Η γύρη των μελισσών, που συχνά αναφέρεται ως γύρη λουλουδιών, έχει έναν πραγματικό πλούτο ευεργετικών ιδιοτήτων. Λόγω της περιεκτικότητάς της σε θρεπτικά συστατικά, χρησιμοποιείται ως ιατρική ουσία. Πρόσφατα, η γύρη των μελισσών έχει γίνει αντικείμενο ενδιαφέροντος όχι μόνο στη φυσική ιατρική, αλλά και στην κοσμετολογία. Η απεριόριστη διατροφική αξία της γύρης των μελισσών προέρχεται από μια πολύ πλούσια χημική σύνθεση, καθώς έχουν ταυτοποιηθεί πάνω από 250 διαφορετικές ενώσεις. Περιέχει απλά σάκχαρα (φρουκτόζη, γλυκόζη), λιπαρά οξέα, πάνω από 30 αμινοξέα (η περιεκτικότητά τους στη γύρη φτάνει έως και 12%) και μέταλλα όπως κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Η γύρη λουλουδιών είναι επίσης πηγή πολλών βιταμινών. Μεταξύ αυτών, οι πιο σημαντικές είναι: α, β1, β2, β3, ε, γ, pp και δ.
<strong> Σύνθεση: </strong> Γύρη λουλουδιών
<strong> Διατροφική αξία ανά 100 γρ </strong> Ενεργειακή αξία 1103 kJ/ 261 kcal - 13%ΣΔ*Λιπαρά 5γρ - 7% περιλαμβανομένων 3
Όχι μόνο οι νόστιμοι φυστίκια, αλλά και εξαιρετικά υγιεινοί, πωλούνται συνήθως σε κέλυφος. Περιέχουν υγιεινά λιπαρά, είναι καλή πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών. Τα φυστίκια είναι καλή πηγή βιταμίνης B6, η οποία, μεταξύ άλλων, επηρεάζει τη διάθεση και τη συγκέντρωση, βελτιώνει την κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων, παίζει κεντρικό ρόλο στην απομάκρυνση των απαραίτητων χημικών από το σώμα και ανακουφίζει τη φλεγμονή. Οι μελέτες δείχνουν ότι είναι ένας από τους πιο πλούσιους ξηρούς καρπούς. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, χάρη στις οποίες καθυστερούν τη διαδικασία γήρανσης των κυττάρων και την πιθανότητα διαφόρων ασθενειών. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη που περιέχονται στους ξηρούς καρπούς υποστηρίζουν την υγεία των ματιών. Οι μελέτες δείχνουν ότι είναι λιγότερο θερμιδικοί από άλλους ξηρούς καρπούς, και το επιπλέον πλεονέκτημά τους είναι η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, περίπου 20%. Βρίσκονται στη δεύτερη θέση μετά από τα αμύγδαλα.